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COMMERCIAL ENFORCEMENT MISSION

Protect consumers from moving fraud:

Providing educational tools and resources to 
educate consumers to avoid being victims of 
deceptive business practices.

Ensuring Household Goods transportation industries 
are statutorily and regulatorily compliant. 
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FAST ACT - UPDATING 49 CFR PART 375
Fixing America’s Surface Transportation Act (FAST ACT) 

established the Household Goods Consumer Protection Working 
Group (Working Group).

Working Group tasked to develop three goals and issue a 
recommendations report: 

1. Condense publication ESA-03-005 (“Ready to Move?”) into a 
format that consumers can more easily use.

2. Use state-of-the-art education techniques and technologies, 
including optimizing the use of the internet as an 
educational tool.

3. Reduce and simplify the paperwork required of motor 
carriers and shippers in interstate transportation.
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RECOMMENDATION REPORT

Working Group’s Recommendation Report 
(Recommendation Report) included 19 
recommendations.

The Household Goods (HHG) Final Rule identified 10 
recommendations that required regulatory changes to 
implement.
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HHG FINAL RULE BENEFITS
The amended changes streamline documentation 

requirements, increase efficiency for the transportation 
of HHG for individual shippers and combat moving 
fraud.

The amended regulations also include some changes 
to 49 CFR Part 371 for brokers of HHG which are 
intended to increase clarify and consistency.
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HOUSEHOLD GOOD FINAL RULE 

Require the preparation of a new binding estimate or 
new non-binding estimate when the individual shipper 
tenders additional items or requests additional 
services.

Incorporate other provisions from the 2011 guidance 
that clarify that an individual shipper may never be 
required to sign a blank document.

The shipper may be required to sign an incomplete 
document only when it is missing certain information 
that cannot be determined before the document must 
be signed. 
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HHG FINAL RULE CONTINUED
Allow virtual surveys of household goods.

Update the definition of physical surveys to include 
live or pre-recorded video instead of in-person surveys.

Require motor carriers to conduct surveys beyond a 
50-mile radius.

Remove the requirement for an order for service.
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HHG FINAL RULE CONTINUED

Update the requirements in the bill of lading and 
provide it earlier in the moving process – issued 3-days 
before loading.

Replace the requirement for a freight bill with an 
invoice.

Require all motor carriers who have a website to 
display prominently a link to either Ready to Move? on 
the FMCSA website or to a true and accurate copy of 
Ready to Move? on their own websites.
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IMPORTANT CHANGES TO REMEMBER
Definition of the physical survey now means:

A survey which is conducted on-site or virtually
If the survey is performed virtually, the household goods motor carrier must 

be able to view the household goods through live or pre-recorded video that 
allows it to clearly identify the household goods to be transported.

Ready to Move? brochure issued to the shipper when the estimate is provided.

Your Rights and Responsibilities When You Move pamphlet is given to the shipper 
at the time the estimate is presented.

Bill of Lading is presented 3-days in advance of the pickup day.

New estimate must be generated if shippers’ tender additional items or needs 
other services. 

Order of Service removed.
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NON-REGULATORY RECOMMENDATIONS
The remaining nine recommendations did not require a 

rulemaking for implementation. 

Develop and maintain modern communications tools 
and partnerships to educate consumers.

Develop online education modules that are short and 
easily understood.

Develop and maintain modern tools to assist the 
moving industry with its efforts to educate consumers.  

Provide additional funding for staff and resources 
dedicated to HHG consumer education.
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NON-REGULATORY RECOMMENDATIONS
Finalize the proposed rulemaking published at 79 

FR23306 to allow for electronic delivery of all documents.

Updating the Ready to Move? brochure.

Change the name of the Ready to Move? brochure.

Ready to Move? brochure should be available 
electronically and printable.

Condense the Ready to Move? brochure as outlined in 
the Recommendation Report: Appendix H.
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FREQUENTLY ASKED QUESTIONS
Question 1:  Can a Household Goods Mover provide a bill of lading 
to the customer electronically?

Answer 1: Yes

Question 2: Must the bill of lading be filled out and completed when 
provided three days in advance? 

Answer 2: Yes. The bill of lading must be completed and 
provided three days before the move. However, if the move 
takes place on fewer than three-day notice to the motor carrier, 
the bill of lading may be issued on the pickup day, before 
loading the shipment.
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FAQ’S CONTINUED
Question 3:  Is the bill of lading a final copy or an “Open” live 
document where either party can change the document?

Answer 3: Yes. The bill of lading must be provided three days 
before the move. However, if the move takes place on fewer 
than three-day notice to the motor carrier, the bill of lading 
may be issued on the pickup day, before loading the shipment. 
The bill of lading must be finalized at least 3 days before the 
move if the move is being conducted under that non-expedited 
timetable.
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FAQ’S CONTINUED
Question 4: Does the customer have to sign the bill of lading in 
advance? Does the mover need customer acknowledgment that 
they received the bill of lading?

Answer 4: Yes. The individual shipper must sign the bill of 
lading in advance. If it is a same day move, the bill of lading 
must be signed before loading the shipment. The regulations 
do not require that the customer acknowledge the receipt of 
the bill of lading. However, the bill of lading must be signed by 
the individual shipper.

Question 5: If the customer’s acknowledgment is required and the 
customer fails to acknowledge receipt of the bill of lading before the 
move date, does the mover need to cancel the job?

Answer 5: No. 
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FAQ’S CONTINUED
Question 6: Can a customer waive the 3-day bill of lading 
requirement?

Answer 6: No. However, the bill of lading ultimately must be 
completed before loading the shipment. Suppose the bill of 
lading is presented one day before the move (due to a same 
day booking). In that case, the bill of lading will be signed once 
it is presented to the individual shipper – before loading on the 
pickup day.

Question 7: Is the 3-day bill of lading required with same-day or 
next-day bookings?

Answer 7: No. The bill of lading must be issued and signed 
prior to loading. Therefore, in this case the bill of lading will be 
issued on the pickup day prior to loading.

16



FAQ’S CONTINUED
Question 8: Are there any instances when a revision of the estimate 
will be allowed?

Answer 8: No. Pursuant to the 2022 regulatory updates, 
revised estimates are no longer permitted. A new estimate 
must be prepared.

Question 9: Are movers able to complete a new estimate onsite?

Answer 9: Yes.

Question 10: Is a new estimate valid if the movers have already 
loaded some of the items?

Answer 10: No. A new estimate must be prepared before 
loading. 
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FAQ’S CONTINUED
Question 11: Is the new estimate required to indicate or identify that 
it is a new estimate?

Answer 11: Yes. The new estimate should note the time and 
date the new estimate was prepared.

Question 12:  Must the new estimate clearly describe the shipment 
and all services provided from the original estimate, plus the 
additional HHG tender by the shipper and/or services request by the 
shipper?

Answer 12: Yes. The carrier’s new estimate must clearly 
identify all the goods and services to be transported. 
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FAQ’S CONTINUED
Question 13: What does without penalty mean?  If the estimate was 
written by the broker and the job is rescinded, is the shipper eligible 
for a broker refund even if it’s past the broker’s cancellation period?

Answer 13: Without penalty, the shipper will not forfeit their 
right to a full refund if the move is canceled or the bill of lading 
is rescinded prior to 3-days.
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FAQ’S CONTINUED
Question 14: If the individual shipper tenders' additional items to be 
moved or requires additional services on the day of the move, 
resulting in a new binding estimate or a new nonbinding estimate, is 
the carrier required to create a new bill of lading?

Answer 14: No. The carrier must enter the charges from the 
binding or non-binding estimate on the bill of lading – already 
furnished. This action does not require a new 3-day period to 
rescind the bill of lading.

A statement that the bill of lading incorporates by reference 
all the services included on the estimate, including any new 
estimate prepared by the mover. 375.505(17).

The bill of lading must be signed and dated by the shipper 
and the mover at origin and destination.
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FAQ’S CONTINUED
Question 15: If a binding estimate is charging a different 
rate than what it’s specified in the carrier’s tariff, can the 
carrier be cited for charging a different rate than 
specified in the tariff (see 49 U.S.C. 13702(a)(2), or is 
there a decision that indicates that a binding estimate is 
binding regardless of tariff rates?

Answer 15: Yes. The carrier’s tariff must list all 
charges and services. Therefore, the carrier can be 
cited. However, the shipper must be billed only for 
the amount in the binding estimate, not the tariff 
rates and charges. 
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Question 16: After a broker provides an estimate and 
collects the estimate fee, is a broker allowed to revise 
the estimate upon shipper’s request, if so, up to how 
many times can the broker revise the estimate prior to 
loading shipment?

Answer 16: No. The broker cannot revise the 
estimate, the broker must complete a new estimate. 
The new rule does not specify the number of 
estimates prepared. However, the loading cannot take 
place until the bill of lading is signed by the shipper 
and the mover. 

•
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FAQ’S CONTINUED
Question 17: Can the carrier charge the shipper to provide an 
estimate?

Answer 17:  Maybe – depending on the estimate type. A 
charged can be assessed for a binding estimate. However, this 
charge must be in the carrier’s tariff. A carrier may not assess 
a charge for preparing a non-binding estimate.

Question 18: Is the carrier/broker required to provide the shipper 
with a new estimate for a non-binding estimate?

Answer 18: Yes. A new estimate is required when additional 
items are tendered, or additional services are needed once the 
bill of lading is issued. However, the bill of lading can be 
missing the final charges on a non-binding estimate which will 
be collected 30-days after the shipment is delivered.
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FAQ’S CONTINUED
Question 19: Does the carrier have to provide the shipper with the 
bill of lading at delivery or would the invoice be sufficient?

Answer 19: Yes. The bill of lading must be signed and dated at 
origin and destination. At the time of payment of 
transportation charges, the mover must give the shipper an 
invoice identifying the service provided and the charge for 
each service. It is customary for most movers to use a copy of 
the bill of lading as the invoice.

Question 20: Does the bill of lading have to be signed and returned 
in the 3-day period?

Answer 20: Yes. The bill of lading must be presented to the 
shipper 3-days prior to the move. However, if it is a one-day 
move, the bill of lading must be signed prior to loading the 
shipment.
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FAQ’S CONTINUED
Question 21: May I provide individual shippers with a written 
estimate?

Answer 21: Yes. You must provide each individual shipper with 
an estimate of transportation and accessorial charges. When 
you provide an estimate, it must be in writing and must be based 
on a physical survey of the household goods conducted by the 
authorized motor carrier on whose behalf the estimate is 
provided.

Question 22: Must I provide individual shippers with Federal 
consumer protection information?

Answer 22: Yes. You are required to provide either a copy of or a 
link on your website to both the publication titled ‘‘Ready to 
Move?—Tips for a Successful Interstate Move’’ (DOT publication 
FMCSA–ESA–03–005, or its successor publication) and “Your 
Rights and Responsibilities When You Move” (DOT publication 
FMCSA-ESA-03-006, or its successor publication). 25



FAQ’S CONTINUED
Question 23: How must I provide a new binding estimate? 

Answer 23: You must base the binding estimate on the physical 
survey unless the survey is waived. 

If the individual shipper requests additional services after the 
bill of lading has been issued, you must inform the individual 
shipper of the additional charges involved. You must prepare a 
new binding estimate and have the new binding estimate signed 
by the individual shipper.

Prepare a new binding estimate prior to loading. 

The new estimate must be signed by the individual shipper. 

You should maintain a record of the date, time, and manner that 
the new estimate was prepared.

The individual shipper must agree to the new charges. 
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FAQ’S CONTINUED
Question 24: How must I provide a new non-binding estimate?

Answer 24: Prepare a new non-binding estimate which must be 
signed by the individual shipper. 

You should maintain a record of the date, time, and manner 
that the new estimate was prepared.

If you furnish a non-binding estimate, you must enter the 
estimated charges upon the bill of lading.
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FAQ’S CONTINUED
Question 25: If the shipper signs the bill of lading and then decides 
to cancel within the 72-hour window of signing the bill of lading, 
what percentage of the shipper's deposit are we required to refund? 

Answer 25: The entire deposit must be refunded.

Question 26: If our contract states that any move booked within 7-
days of the shipper's requested pick-up dates and any cancellations 
that occur within that window are deemed eligible for a 20% refund 
only.  Can we abide by our contract or what are the refund 
requirements here?

Answer 26: The entire deposit must be refunded.
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FAQ’S CONTINUED
Question 27: If the broker charges a non-refundable fee for a 
binding estimate, and the shipper rescinds the estimate, would 
without penalty apply?

Answer 27: No. The without penalty provision only applies to 
rescission of a bill of lading, not an estimate. However, the 
carrier’s tariff provision governing estimates by require 
refunding the fee for preparing an estimate.
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Question 28: The updated regulations require that the bill of 
lading must be provided to, signed, and dated by the individual 
shipper at least 3-days before the shipment is scheduled to be 
loaded. However, in a scenario where the carrier timely provides the 
bill of lading to the shipper, but the shipper simply fails to sign and 
date it prior to the three-day deadline, but still wants to move on the 
scheduled date, is there any leeway to go a forward with the move 
on that date? Or does the move have to be postponed, even if both 
parties want to proceed as originally planned?

 Answer 28: The move can proceed as noted on the bill of 
lading as long as it is signed before the shipment is loading.
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FAQ’S CONTINUED
Question 29: What is the minimum information needed 
on a bill of lading for it to be considered not a blank bill 
of lading?

Answer 29: The only missing item would be the 
weight/ final cost for a non-binding estimate 
shipment. All other items should be completed. 
Additionally, these typically are situations which are 
handled through a change order. A change order 
must be included in the bill of lading.
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Question 30: With the 3-day requirement for the bill of lading and 
the requirement to issue new estimates, how is the mover to 
approach last-minute customer requests and changes? Some real-
life examples include: 
 Needing packing services to “finish up” a move the consumer 

planned to pack themselves.
 Adding a piece of furniture that was originally intended to be 

sold.
 Adding delivery to a storage facility or another “post estimate” 

change in delivery location that adds additional charges.

 Answer 30: Once the carrier arrives to the home, they are to 
do a walk-around the residence to confirm what needs to be 
moved. At that point, if additional items or services are 
requested/required to service the shipment a new binding or 
non-binding estimate would be prepared at that point. This is 
done prior to loading the shipment.
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INFORMATIONAL VIDEOS
Informational videos are on the consumer protection 

website (www.ProtectYourMove.gov).

These videos are available for you to share with your 
customers.

Presently we are updating the videos to be consistent 
with the HHG Final Rule.

The next slide shows the most recent video used in the 
2022 Moving Season Campaign.
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INFORMATIONAL VIDEO LINKS
Protect Your Move – During The Move

• https://youtu.be/Uo3-EybWMQ8

Protect Your Move - After The Move
• https://youtu.be/Lv1mrmWUMhg

Tips For A Successful Move
• https://youtu.be/6Gr7PU9tNSw

Start Your Move Off Right
• https://youtu.be/I9bGzkppQ20

**Videos are being updated to reflect the new HHG regulations**
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QUESTIONS?
Monique Riddick
Chief, Commercial Enforcement Division
FMCSA / U.S. Department of Transportation 
(202) 366-0073
Monique.Riddick@dot.gov
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